Thuis werkplek

Het thuiskantoor is een populair alternatief voor werken op kantoor. Maar ook als de thuisstudie alleen voor privé-kantoorwerk wordt gebruikt, moet het verlichtingsconcept kloppen. Het bestaat uit algemene verlichting, werkplekverlichting en accentverlichting.

Huiselijk of professioneel? De algemene verlichting moet voldoende basislichtsterkte bieden met een verlichtingsniveau tussen 300 en 500 lux. Hiervoor zijn in principe klassieke woonkamerlampen geschikt. Voor een professioneel thuiskantoor is de verlichting gebaseerd op de relevante normen voor werkplekken: minimaal 500 lux en een goede kleurweergave van de lichtbronnen met minimaal Ra 80 zijn vereist.

Indirecte ruimteverlichting dient in principe gecombineerd te worden met directe werkplekverlichting. Dit kan b.v. met vloer- of hanglampen die hun licht rechtstreeks naar beneden en indirect naar boven uitstralen.

Werkkamer verlichting

Verjaardagskaarten schrijven, rekeningen controleren of op de computer werken – voor deze activiteiten is verlichting op de werkplek nodig. Er zijn talloze tafel-, staande- of pendellampen om uit te kiezen om het bureau te verlichten. Wandlampen zijn ook geschikt voor deze verlichtingstaak. De bureaulamp moet verstelbaar en zwenkbaar zijn, zodat deze individueel kan worden ingesteld. Bureaulampen richten hun licht altijd rechtstreeks op het werkoppervlak.

Licht mag niet verblinden

Tip: plaats vloer-, wand- en hanglampen zo dat ze hun directe licht ruim boven het hoofd van een zittende persoon uitstralen. Op deze manier kan directe verblinding worden vermeden. Over het algemeen moeten alle lichten in de werkruimte zo zijn ingesteld dat het licht niet verblindt of reflecties op het scherm veroorzaakt.

Accentverlichting in de werkkamer

Effectieve accentverlichting brengt leven in de werkruimte: verlichte schilderijen en wandvlakken, licht op de planken en vitrines zorgen voor een aangename sfeer. Hetzelfde geldt voor accentverlichting: lijn alle lichten in de kamer zo uit dat er geen weerkaatsing op het scherm komt.

Lichtstemmingen gedurende de dag

De lichtkleur warm-wit wordt als bijzonder aangenaam ervaren en klopt altijd in de avonduren. Aan de andere kant worden koele lichtkleuren met een hoger blauwe component geactiveerd en kunnen ze ‘s ochtends bewust worden gebruikt. Hoogwaardige vloerlampen en hanglampen hebben de mogelijkheid om de lichtkleur handmatig aan te passen. De lichtkleur kan mee helpen in het biologische effect en zo de zorg voor welzijn, concentratie en motivatie verhogen.